Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) Library Assistant Exam 14th July 2021 Solved Questions with Explanations (61-70)

 


Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) Library Assistant Exam 14th July 2021 Solved Questions with Explanations (61-70)


61. Hunter Commission was set up in India in __ in British period for the improvement of Libraries.




...
Answer: (B) 1882
Notes: The Hunter Commission of 1882 was presided by Sir William Hunter and was appointed by Lord Ripon, the then viceroy of India. The objective of the commission was to bring improvement in the field of Secondary education.



62. A library acquisition is the department of library which is responsible for __.




...
Answer: (D) All the above




63. Universal Decimal Classification (UDC) is first published in __.




...
Answer: (B) French
Notes: Universal Decimal Classification (UDC) developed by the Belgian bibliographers Paul Otlet and Henri La Fontaine in 1895. Its first edition in French "Manuel du RĂ©pertoire bibliographique universel" published in 1905.



64. A device which converts the digital signal to analog signal and vice versa capable of being transmitted over a conventional telephone line.




...
Answer: (B) Modem



65. ___ is a reference serial published annually by Libraries Unlimited since 1970, provides comprehensive coverage of English-language reference books and electronic reference works published in the United States and Canada during the previous year, listing reviews in a classified arrangement, indexed by author/title and subject.




...
Answer: (B) American Reference Books Annual (ARBA)
Notes: ‘American Reference Books Annual (ARBA)’ was first published in 1970 by Libraries Unlimited. It was edited by Bohdan S. Wynar.



66. ___ is the exclusive legal rights granted by a government to an author, editor, compiler, composer, playright, publsher, or distributor to publish, produce, sell, or distribute copies of a literary work.




...
Answer: (A) Copyright




67. ___ means recovery of information, especially in a database stored in a computer.




...
Answer: (C) Information retrieval



68. A large international community of network designers, operators, vendors, and researchers concerned with the evolution of Internet architecture and the smooth operation of the Internet.




...
Answer: (B) Internet Engineering Task Force (IETF)



69. The systematic study of the relationship between people and the environment in which they work, serving as the basis for the design and arrangement of equipment, furnishings, and workspaces with the aim of increasing productivity and avoiding negative effects on safety, health, comfort, and efficiency.




...
Answer: (A) Ergonomics
Notes: Ergonomics is concerned with designing and shaping jobs to fit the physical abilities and characteristics of individuals so that they can perform their jobs effectively.



70. Which is the gas produced when zinc and hydrochloric acid are mixed?




...
Answer: (B) Hydrogen

Post a Comment

0 Comments