INFLIBNET Centre Scientist B (Library Science) Exam 12 September 2021 Solved Questions with Explanations (1-10)

 


INFLIBNET Centre Scientist B (Library Science) Exam 12 September 2021 Solved Questions with Explanations (1-10)


1. ‘Public library is the responsibility of local and national authorities. It must be supported by specific legislation and financed by National and Local Governments’- statement given by?




...
Answer: (D) UNESCO Manifesto



2. Which law of Library Science states that information is basic input to human growth and development?




...
Answer: (B) Third Law




3. In which year University Grants Commission (UGC) was established?




...
Answer: (C) 1953
Notes: Government of India has set up University Grants Commission (UGC) on November 3, 1952 and was inaugurated on 28 December 1953 by Maulana Abul Kalam Azad, the then Minister of Education. In November 1956 the UGC became a statutory body upon the passing of the "University Grants Commission Act, 1956" by the Indian Parliament.



4. Who proposed Big Six Information Literacy Skills model?




...
Answer: (D) M. B. Eisenberg and R. E. Berkowitz
Notes: Big Six Information Skills (Big6) is a six-stage model developed by M. B. Eisenberg and R. E. Berkowitz, for problem solving in teaching and research, primarily aimed at kindergarten through twelfth grade (K-12) students.



5. Web of Science covers __.




...
Answer: (D) All the above



6. The '12 Rules for Relational Database' was given by __.




...
Answer: (A) Edgar F. Codd



7. RSS feed is a tool of __.




...
Answer: (C) Web 2.0




8. Feedback mechanism is a part of which service?




...
Answer: (D) SDI



9. Which of the following is the name for the 3-digit number that indicates the kind of data that follows?




...
Answer: (C) Tag



10. A model of information retrieval in which we can pose any query where terms are combined with the operators AND, OR, and NOT:




...
Answer: (C) Boolean Information Model

Post a Comment

1 Comments