KVS, NVS, DSSSB, RSMSSB & Other Competitive Exams Practice Set-24

KVS, NVS, DSSSB, RSMSSB & Other Competitive Exams Practice Set: These multiple choice practice sets intend to help aspiring Library Professionals to prepare for various job-oriented competitive exams conducted by several agencies time to time. It is hoped that these objective questions sets will serve a useful purpose and help a large number of LIS professionals to qualify and get better job opportunities.











KVS, NVS, DSSSB, RSMSSB & Other Competitive Exams Practice Set-24

1. Cover to cover translation comes under __.




...
Answer: (A) Current awareness services



2. 'Anukriti' is a __.




...
Answer: (D) Translating India Website




3. Indian Copyright Act, 1957 came into effect from __.




...
Answer: (A) 1958



4. The third generation of computers began in __.




...
Answer: (B) 1965
Notes: The period of third generation was from 1965-1971. The computers of third generation used Integrated Circuits (ICs) in place of transistors.



5. POPLINE database was related to which subject?




...
Answer: (B) Health
Notes: POPLINE (Population Information Online) was a reproductive health database, containing citations with abstracts in the field of population, family planning, and reproductive health issues. POPLINE was maintained by the K4Health Project at the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. POPLINE database was officially retired in September 2019.



6. Bureaucratic management theory was developed by __




...
Answer: (A) Max Weber



7. Who among the following has studied the psychology of workers?




...
Answer: (D) Hugo Mansterberg




8. Accession Register is maintained by __.




...
Answer: (B) Acquisition Section



9. Photo charging system was introduced by __.




...
Answer: (B) Ralph R. Shaw



10. Detroit Self-Charging System was developed by __.




...
Answer: (A) Ralph A. Ulveling
Notes: Detroit Self-Charging System was introduced in 1929 by Ralph A. Ulveling. 

Post a Comment

3 Comments

  1. Hello sir
    Sir I have a question
    Cover to cover translation ka answer kai jagah different rahta haii kahi pe anticipated kahi CAS aur kahi on demand . To sabse appreciate kun sa hoga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Translation service in library and information centres is done both on demand and in anticipation. But the service comes under CAS, same as 'Routing of periodicals'.

      Delete