RSMSSB Librarian Grade - III 19 September 2020 Exam Solved Questions with Explanations (1-10)


RSMSSB Librarian Grade - III 19 September 2020 Exam Solved Questions with Explanations (1-10)

1. The Process of supplying the relevant documents on a specific topic to a reader is called:




...
Answer: (B) SDI



2. 'Initiation of Fresh Man' is concerned with:




...
Answer: (D) Reference Section



3. In INB, full bibliographical details are given under each entry in the __ section.




...
Answer: (B) Classified
Notes: In INB, Full bibliographical details are given under each entry in the Classified part which is arranged as per the Dewey Decimal system (22nd edition).




4. Who among the following recognized three theories of reference service namely minimal, middling, and maximum?.




...
Answer: (A) S. Rothstein
Notes: Samuel Rothstein expanded Wyer’s theory in 1960 by characterizing reference service as ‘minimum, middling, and maximum.’



5. Who is the author of 'Basic Reference Sources" published from A. L. A., Chicago in 1954?




...
Answer: (C) Louis Shores
Notes: Basic reference sources :an introduction to materials and methods / by Louis Shores. Chicago: ALA, 1954.



6. Which of the following is a synonym of Lexicon?




...
Answer: (D) Dictionary



7. The ordinal number which fixes the position of a document in a library, relative to the other document belonging to the same class is known as:




...
Answer: (D) Book number
Notes: A book number is the ordinal number which fixes the position of a document in a library, relative to the other documents belonging to the same class. The book number adds a further detail to the book. It is usually constituted from the author's name.




8. 'Five Laws of Library Science' was first published in __.




...
Answer: (D) 1931



9. Growth of information beyond a manageable limit is called:




...
Answer: (C) Explosion of Information



10. The headquarter of IFLA at the time of its establishment was at __.




...
Answer: (A) Edinburgh
Notes: The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) was founded in Edinburgh, Scotland in 1927. In 1971, its headquarter shifted to The Hague (Netherland).

Post a Comment

0 Comments