Central Universities Common Entrance Test (CUCET-2020) Library Science Solved Questions with Explanations (11-20)
11. Which of the following is the first book authored by S. R. Ranganathan? 
Answer: (D) Five Laws of Library Science
12. Who identified the eight central values of librarianship? 
Answer: (B) Michael Gorman
Notes: In his book ‘Our Enduring Values: Librarianship in the 21st Century’ (2000), Michael Gorman identified eight central values of librarianship.
13.'Bibliographic Coupling' was first advocated by __. 
Answer: (C) M. M. Kessler
Notes: Bibliographic Coupling, like Co-Citation Analysis is a similarity measure, first introduced in 1963 by M. M. Kessler of MIT.
14. By which mode 'Management Science' and 'Research Methodology are formed? 
Answer: (D) Distillation
15. In Ranganathan's terminology 'Latent Facet' is a __. 
Answer: (B) Hidden Facet
Notes: Dictionary meaning of the term ‘Latent’ is ‘which are in a disguised, implicit, hidden or concealed state’.
16. 'Half-life' in the context of literary growth is used to indicate: 
Answer: (A) Rate of obsolescence
17. Hermeneutics principle is primarily related with __. 
Answer: (A) Interpretation of texts
Notes: Hermeneutics is the theory and method of interpreting biblical texts, wisdom literature, and philosophical texts.
18. Identify the author of "Essays of an Information Scientist" from among the following: 
Answer: (C) Eugene Garfield
 
19.  In 'Open System Interconnection (OSI) Model', the layer between 'Network' and 'Physical' is __. 
Answer: (A) Data Link
20. 'Canon of Reticence' is a canon for __. 
Answer: (B) Verbal Plane
Notes: The four canons for Verbal Planes are: (i) Canon of Context (ii) Canon of Enumeration (iii) Canon of Currency (iv) Canon of Reticence
 


 
 
 
0 Comments