West Bengal SET 2020 (Library & Information Science) Solved Questions with Explanations (11-20)



West Bengal SET 2020 (Library & Information Science) Solved Questions with Explanations (11-20)


11. Which one of the following has recently published the advocacy toolkit of IFLA?




...
Answer: (B) TAP
Notes: IFLA in association with The Transparency, Accountability & Participation (TAP) Network has launched a new toolkit in 2017 to advocate national and regional policy makers to make sure that libraries and access to information are included as part of national and regional development plans that will contribute to meeting the global 2030 Agenda.




12. Information need which satisfies a special problem, diagnosed and immediate is known as __.




...
Answer: (B) Kinetic need
Notes: According to T. Childers (1975), there are two types of information needs: (i) Kinetic Needs: Satisfying a special problem, diagnosed & immediate. (ii) Potential Needs: Satisfying unconscious hidden problem under layers of attitude, impulses and values.



13.Which one of the following was the first legal deposit library in the United Kingdom?




...
Answer: (B) Bodlein Library, Oxford
Notes: As per the United Kingdom’s law, legal deposit requires publishers to provide a copy of every work they publish in the UK to the British Library. Legal deposit is existed in British law since 1662 and Bodlein Library of Oxford University was to be designated as legal deposit libraries.



14. Which state do not have a Public Library Act?




...
Answer: (A) Madhya Pradesh



15. Among the following which one is NOT identified as Core Competencies for 21st Century Librarians of Canadian Association of Research Libraries (CARL)?




...
Answer: (A) Communication Skill
Notes: The following 7 Core Competencies were identified by CARL that list or group a series of knowledge, skills, abilities and behaviours that define and contribute to performance. (i) Foundational Knowledge (ii) Interpersonal Skills (iii) Leadership and Management (iv) Collections Development (v) Information Literacy (vi) Research & Contributions to the Profession (vii) Information Technology Skills



16. What is Kindred Works?




...
Answer: (A) A content-based recommendation system developed by OCLC
Notes: OCLC Kindred Works is an experimental service providing content-based recommendations for items similar to an item of interest.




17. Which of the following national libraries are similar in purpose and scope? (a) Library of Congress (b) National Library of Colombia (c) National Library Board, Singapore (d) National Diet Library




...
Answer: (B) (a) and (d) are correct
Notes: The National Diet Library is the national library of Japan and among the World’s largest libraries. It was established in 1948.



18. Which of the following libraries are autonomous bodies under Ministry of Culture, Govt. of India? (a) Delhi Public Library, Delhi (b) Khuda Baksh Oriental Public Library, Patna (c) National Library, Kolkata (d) Rampur Raza Library, Rampur




...
Answer: (D) (a), (b) and (d) are correct
Notes: Asiatic Society, Kolkata, Delhi Public Library, Delhi, Khuda Baksh Oriental Library, Patna, Rampur Raza Library, Rampur, Nehru Memorial Museum and Library, New Delhi, Saraswathi Mahal Library, Tanjore and RRRLF, Kolkata functions as the autonomous bodies under Ministry of Culture, Govt. of India.



19. ‘National Register of Social Scientists in India’ is an example of __.




...
Answer: (C) Directory
Notes: ICSSR data archives compiled the directory, National Register of Social Scientists in India, which was first published in 1983 by Concept Publishing, New Delhi.



20. The map that traces the details of geographical, soil, forest and other basic information is called __.




...
Answer: (C) Topographical Map
Notes: Topographic maps trace the details of geological, soil, forest and other basic information. They are used to show land uses, land ownership, various methods of communication, transportation, etc.

Post a Comment

5 Comments

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Please complete all questions, WBSET-2019

    ReplyDelete
  3. Sir 18th question National library also under working ministry of culture.......?

    ReplyDelete
    Replies
    1. National Library of India, Kolkata, Central Reference Library, Kolkata and National Museum, New Delhi, functions as the Subordinate offices of Ministry of Culture, Govt. of India, whereas Asiatic Society, Kolkata, Delhi Public Library, Delhi, Khuda Baksh Oriental Library, Patna, Rampur Raza Library, Rampur, Nehru Memorial Museum and Library, New Delhi, Saraswathi Mahal Library, Tanjore and RRRLF, Kolkata functions as the autonomous bodies under Ministry of Culture, Govt. of India. Hope it is clear now.

      Delete
  4. National Library of India, Kolkata, Central Reference Library, Kolkata and National Museum, New Delhi, functions as the Subordinate offices of Ministry of Culture, Govt. of India, whereas Asiatic Society, Kolkata, Delhi Public Library, Delhi, Khuda Baksh Oriental Library, Patna, Rampur Raza Library, Rampur, Nehru Memorial Museum and Library, New Delhi, Saraswathi Mahal Library, Tanjore and RRRLF, Kolkata functions as the autonomous bodies under Ministry of Culture, Govt. of India. Hope it is clear now.

    ReplyDelete