Delhi University MPhil and PhD Entrance Test 2019 Solved Library Science Questions with Explanations (11-20)



Delhi University MPhil and PhD Entrance Test 2019 Solved Library Science Questions with Explanations (11-20)


11. 'AGRICOLA' is an online database of___.




...
Answer: (A) United States Department of Agriculture
Notes: AGRICOLA (AGRICultural OnLine Access) is an online database created and maintained by the United States National Agricultural Library of the United States Department of Agriculture.




12. 'Dataview' is a __.




...
Answer: (B) Bibliometrics software
Notes: Centre de Recherche R├ętrospective de Marseille (CRRM) at University of Aix-Marseille in France, developed a bibliometric software, called 'Dataview' for analysis of downloaded data. The software helps to change textual data into numerical data in an automatic way, and to offer various possibilities of data analysis.



13. 'Selective Dissemination of Information' service was introduced by:




...
Answer: (A) H.Peter Luhn
Notes: Selective Dissemination of Information (SDI) was developed by Hans Peter Luhn in the year 1958.



14. "A reasoning where we start with certain particular statements and conclude with a universal statement" is called:




...
Answer: (A) Inductive reasoning
Notes: Inductive reasoning moves from specific observations to broader generalizations as in the qualitative research.



15. "Information Literacy Competency Standards for Higher Education" was prepared by:




...
Answer: (C) ACRL
Notes: The Information Literacy Competency Standards for Higher Education was originally approved in January 2000 by ACRL.




16. A platform for submission of Ph.D theses online in full text in India is known as:




...
Answer: (C) Shodhganga
Notes: Shodhganga - an Indian Electronic Thesis and Dissertation Database was developed by INFLIBNET.



17. Linux is an example of __.




...
Answer: (A) System software



18. In a research article to refer an immediate preceding reference, which of the following is used:




...
Answer: (B) Ibid
Notes: In research article, 'Ibid' is used for the same reference cited immediate above.



19. Indian Institute of Advanced Studies is located at __.




...
Answer: (A) Shimla



20. Indian Council of Agricultural Research Library is also known as:




...
Answer: (A) Prof. M. S. Swaminathan Library

Post a Comment

0 Comments