UGC-NET LIS MCQs Practice Set - 14

 

UGC-NET LIS MCQs Practice Set: National Eligibility Test (NET) of UGC or State Eligibility Test (SET) has become compulsory to get employment in Universities and Colleges in India. In order to help aspiring professionals to appear for UGC-NET exam, I have started uploading a series of PRACTICE SET of Library and Information Science Multiple Choice Questions (MCQs) based on the new UGC /NTA–NET Syllabus from June 2019 onward.

UGC-NET exams are getting tougher with the time and require to study thoroughly and practice new and tough set of objective questions. It is hoped that the PRACTICE SET will serve a useful purpose and help a large number of LIS professionals to qualify NET/SLET and other competitive examinations in order to get better job opportunities and become a qualified library professionals.

UGC-NET LIS MCQs Practice Set - 14

1. Name the scientist who said that Information Science is cluster of many disciplines where in the central core is 'Information'?




...
Answer: (A) Fritz Machlup



2. Which among the following is a cooperative resource sharing platform in Agriculture?




...
Answer: (C) Krishikosh



3. Z39.50 protocol is used to __.




...
Answer: (B) Search and retrieve information from other databases




4. Creative Common offers CC0 (CC Zero) for __.




...
Answer: (A) Copyright holders
Notes: CC0 is a Creative Common’s legal tool for waiving rights of Copyright holders and releasing material worldwide into the public domain.



5. Which Law of Library Science gives direction for the sound planng of a library building?




...
Answer: (A) First Law
Notes: 'Direction for sound Planning'indicates 'overall planning' of a library building making it functional in present times as well as in future. In addition, the motto of librarianship is 'usability' and a well-planned library building in terms of functionality, location, aesthetic and decor, furniture & lightings, storage and reading areas, helps in achieving the objective.



6. Which of the following is NOT a language of DBMS?




...
Answer: (C)
Notes: DBMS languages are of following types: DDL (Data Definition Language), DML (Data Manipulation Language), DCL (Data Control Language), and TCL (Transaction Control Language).



7. To test the __, we conduct statistical tests.




...
Answer: (A) Hypothesis



8.The Impact Factor of a journal is generally calculated on the basis of a ___ year period.




...
Answer: (B) 2




9. PhpMyLibrary automation software was developed in __.




...
Answer: (B) Philippines



10. Select the correct sequence of data storage hierarchy:




...
Answer: (D) Bits, bytes, fields, records, files and databases

Post a Comment

0 Comments