Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) Library Assistant Exam 14th July 2021 Solved Questions with Explanations (1-10)

 


Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC) Library Assistant Exam 14th July 2021 Solved Questions with Explanations (1-10)


1. To support and enhance the Library and Information services of Universities in the Washington DC, Metropolitan area, ___ is formed in 1987.




...
Answer: (A) Washington Research Library Consortium (WRLC)
Notes: The Washington Research Library Consortium (WRLC) was established as a non-profit corporation in 1987 to support and enhance the library and information services of universities in the Washington, DC metropolitan area.




2. A memorial publication, usually in the form of a collection of essays or speeches by distinguished persons, issued in honor of a scholarly person or society, sometimes on the occasion of an anniversary, birthday or retirement celebration.




...
Answer: (C) Festschrift



3. Which of the following helps librarians to demonstrate the value of electronic resources by facilitating the recording and reporting of 'online resource usage' stats in a consistent and credible way?




...
Answer: (A) The COUNTER Code of Practice
Notes: COUNTER (Counting Online Usage of Networked Electronic Resources) is an international initiative, officially launched in March 2002, is designed to serve librarians, publishers and intermediaries by facilitating the recording and exchange of online usage statistics to an agreed set of international standards.



4. What is the name given to ISRO Libraries' consortia?




...
Answer: (A) Antariksh Gyaan
Notes: Antariksh Gyaan is a ISRO Library consortium to improve the information infrastructure and to ensure equal access to information for employees of all centres of ISRO.



5. Protocol standard for Resource discovery is __.




...
Answer: (A) Z39.50
Notes: Z39.50 protocol is used to Search and retrieve information from other databases.



6. Which of the following is not an Object Oriented Programming Language?




...
Answer: (A) C
Notes: Object-oriented programming (OOP) is a computer programming model that organizes software design around data, or objects, rather than functions and logic.There are many object-oriented programming languages including JavaScript, C++, Java, and Python.




7. The origin of a word traced back as far as possible in time, usually by the methods of comparative linguistics?




...
Answer: (B) Etymology
Notes: Etymology is the study of the origin of words and the way in which their meanings have changed throughout history.



8. "India: A Reference Annual" is the publication of __.




...
Answer: (C) Ministry of Information and Broadcasting
Notes:India: A Reference Annual is a yearbook published by the Publication Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India since 1953.



9. NUCSSI stands for __.




...
Answer: (A) National Union Catalogue of Scientific Serials in India
Notes: National Union Catalogue of Scientific Serials in India (NUCSSI) is a data repository of a large number of unique journal titles and library holdings, compiled by NISCAIR.



10. Name the open source integrated library management software used across the world.




...
Answer: (C) Koha

Post a Comment

1 Comments