DSSSB Technical Assistant (Library) Exam 07th August 2021 Solved Questions with Explanations (51-60)

 


DSSSB Technical Assistant (Library) Exam 07th August 2021 Solved Questions with Explanations (51-60)


51. Who is the Father of Classical Management Theory?




...
Answer: (D) Henri Fayol
Notes: Henry Fayol is considered as Father of Classical School of Management.



52. Which one of the following protocol is used in file transfer over Internet?




...
Answer: (D) FTP
Notes: The File Transfer Protocol (FTP) is a standard network protocol used for the transfer of computer files between a client and server on a computer network.




53. Documents are primary sources in __.




...
Answer: (D) Historical research
Notes: Primary sources are documents, images or artifacts that provide firsthand testimony or direct evidence concerning an historical topic under research.Examples of primary sources include diaries, journals, speeches, interviews, letters, memos, photographs, videos, public opinion polls, and government records.



54. Total Quality Management (TQM) is essential component of __.




...
Answer: (D) Customer (User) Satisfaction



55. The construction of 'Modular library building' is based on __.




...
Answer: (D) A set of model



56. According to the sources of information, information can be grouped as __.




...
Answer: (D) Primary, Secondary and Tertiary




57. Annual reports is usually devised into two parts such as __.




...
Answer: (C) the descriptive and statistical
Notes: Library records are of two types – descriptive and statistical.Annual reports of a library contains the stated library policies, minutes of various meetings, etc. are descriptive records. Statistics related to the number of books purchased, processed, issued, number of queries answered and photocopies supplied, etc. are statistical records.



58. In AACR-2R, the anonymous works of personal authors are to be entered under __.




...
Answer: (D) Title



59. According to CCC, the best way to make the choice of heading is to depend on the canon of __.




...
Answer: (D) Ascertainability
Notes: Canon of Ascertainability directs for the selection of sources of information from the different parts of the document for preparing entries and taking decision about final authority. According to this canon, the title page and its overflow pages are the main source of cataloguing information, for the choice and rendering of the heading of main entry and specific added entries.



60. The term 'Information Literacy' used in 1974 by __.




...
Answer: (D) Paul G. Zurkowski
Notes: Paul Zurkowski used the term ‘Information Literacy’ first time in 1974 when he was President of Information Industry Association.

Post a Comment

0 Comments